Studerende on line, february 2002

Første klasses udflugt gennem middelalderens Europa


Af Kåre Reymann

”Carafas øje” er en ambitiøs fortælling, der forener spændingen fra thrilleren med gennem-reaserchede kulisser fra den sidste del af den europæiske middelalder.

Vi befinder os i Tyskland i perioden umiddelbart efter, at Luther i 1517 har slået sine 95 teser op på kirkedøren i Wittenberg. Det udløser som bekendt en veritabel steppebrand over det meste af Nordeuropa, hvor såvel bønder som fyrster ser deres snit til at frigøre sig fra romerkirkens åg. Hovedpersonen er en ung teologistuderende, der rammes af den lutherske syge uden dog at mene, at idéerne bliver realiseret radikalt nok. Derfor tilslutter han sig mere ekstreme fraktioner af den protestantiske lære, der vil langt mere end blot prædike den nye tro.

Det sender ham på tur gennem hele Europa, fra det ene bloddryppende oprør til det andet på stadig flugt fra romerkirkens støtter og – hvad der er vigtigst i denne sammenhæng – en spion udsendt af Carafa, den romerske inkvisitions stifter. Mellem disse antagonister opbygges den medrivende fortælling, som langsomt driver dem tættere på det endelige og uundgåelige opgør.

Vores i øvrigt navnløse hovedperson har en evne til altid at befinde sig midt i periodens mest centrale begivenheder og bliver vores øjenvidne til dannelsen af det protestantiske Nordeuropa. Således etableres et persongalleri sammensat af historiske personer og fiktive skikkelser i gennemarbejdede beskrivelser af reelle begivenheder frem til 1550’erne.

Det er en på alle måder meget spændende periode i den europæiske historie, og der er både saft og kraft i beskrivelserne, så selvom det endelige opgør mellem vores to hovedpersoner aldrig bliver den helt store forløsning, er alene den til tider barske handling nok til at drive læseren gennem de godt 700 sider. Romanen afdækker fornemt det faktum, at Luthers ord blot var lokale fyrsters teoretiske skyts og alibi for et opgør med den katolske kirke. Et opgør ofte motiveret af langt mere profane årsager.

Luther Blissett: ”Carafas øje”, 704 sider, Hovedland